Musím, nebo chci?

Musím, nebo chci?

Musím, nebo chci?

12. září 2019 18:12

S klienty se často zabýváme tématem svobody, svobodné vůle a svobody rozhodování. Jaký je vlastně rozdíl mezi tím, když něco CHCI udělat a když to MUSÍM udělat. Pokud něco musím – většinou jsou tam nějaké „objektivní“ důvody. Někdo mi řekl, že to tak musí být – šéf, partner, rodič. Kdybych to neudělal, stala by se zaručeně nějaká velmi neblahá věc, a tak podobně. Jsme potom v zajetí nesvobody – přání a potřeb všech okolo nás.

Pokud ale něco CHCI, je to má svobodná vůle. Můžu se svobodně rozhodnout, že něco udělám, nebo naopak neudělám a můžu být plně zodpovědný za důsledky mého chování a jednání. Ty důsledky mohou být i negativní, ale volba je vždy pouze na mě.

Rozdíl se zdá být jednoduchý, ale žít podle toho chce někdy řádnou dávku odvahy. Je mnohdy jednodušší schovat se za „objektivní“ MUSÍM, než nést následky svobodného CHCI. Jakmile ale najdeme odvahu k tomu druhému způsobu uvažování, náš život se stává mnohem svobodnějším. Svobodnějším, nikoliv jednodušším. Ale volně dýchat a nést důsledky svých vlastních rozhodnutí, chyb ale i úspěchů, může být mnohdy velmi osvěžující ingredience spokojenějšího života!

Jiří Lisý

Zaujal vás článek? Přečtěte si více o službách, které nabízím.

Služba
Cena
Psychoterapie/analýza
1200 Kč/50 min
Konzultace/koučink - osobní rozvoj
1500 Kč/50 min.
Mentoring/Profesní rozvoj
1800 Kč/60 min.
Práce s páry
1800 Kč /80 min
Práce s páry v podnikání
4000 Kč/120 min.
Executive coaching
4000 Kč/ 60 min.